.

Esther Uitman-van der Leest

Master in Educational leadership, certified master practitioner of the art & science of NLP, time line therapist & hypnotist, ACTor vanuit de HBM-filosofie 

Mijn ontmoeting met ACT (Analytical Competence Tool), tien jaar geleden bij mijn start als manager in het onderwijs, heeft een enorme impact op mijn persoonlijke ontwikkeling gehad en daardoor ook op mijn werk als leidinggevende. ACT wérkt, voor mensen én organisaties! Als persoonlijk  begeleider en adviseur ervaar ik dat elke dag weer!

Van innerlijke balans naar levensbalans

 

L'Estro armonico ("harmonische inspiratie") is een krachtige onderneming die ontstaan is uit een passie voor mensen. In 1994 ben ik van de lerarenopleiding Nederlands in Utrecht hals-over-kop in een volle baan in Rotterdam-Zuid gerold, bij een vbo-mavo school in de bovenbouw. Dáár leerde ik lesgeven en kon ik mijn strategische en empathische talent vol ontwikkelen. Na een aantal jaar begonnen andere krachten in mij zich te roeren: er is een leven buiten het onderwijs, wat zou je daar kunnen betekenen? Dat leidde tot een 6-jarige carrière in het notariaat, als paralegal in het ondernemingsrecht. Bedrijfsleven op en top en geweldig geleerd hoe het werkt in de commerciële wereld met multinationals en de kleine cliënten. Het onderwijs trok echter en in 2004 ben ik terug gegaan, omdat jongeren een ongelooflijk kapitaal zijn om mee om te mogen gaan (en het vak Nederlands me nog steeds erg aan het hart ging).

In 2007 kreeg ik de kans om afdelingsleider te worden en sindsdien heb ik een integrale verantwoordelijkheid gehad voor een team van gemiddeld 30 docenten en onderwijsassistenten, de onderwijsontwikkeling in de middenbouw (2/3 havo/vwo) en de eindverantwoordelijkheid voor de onderwijsontwikkeling in mijn afdeling. In 2013 heb ik vervolgens mijn Master in Educational Leadership behaald (afstudeeronderwerp: van instroom naar doorstroom. Een onderzoek naar behoeften van zij-instomers in het voortgezet onderwijs). 

Bij de start als afdelingsleider in 2007 kreeg ik snel te maken met een grote verandering: de sectordirecteur viel weg en met 4 jonge, ondernemende, gretige ex-docenten/verse afdelingsleiders moesten we een school van 1200 leerlingen en 120 docenten zien te "draaien". Om snel een slagvaardig en verbonden team te worden, wees een wijs iemand ons op ACT. We wilden ontzettend graag leren hoe we in onze kracht konden gaan staan en wat daar voor nodig was. Een wereld ging voor ons open. We leerden onzelf beter kennen: "O, is dat dus wat ik doe? Hoe kan ik jou helpen en jij mij om in contact te blijven met elkaar en een hecht te team te worden en te blijven?". 

Ongelooflijk, het werkte, we waren ineens een sterk en harmonieus team, met eenzelfde taal en kracht

In mijn carrière daarna heb ik ACT en HBM nooit meer los gelaten. Waar het kon, gebruikte ik de meting om het gesprek razendsnel op een dieper niveau te brengen. Dat was echter niet voldoende. In oktober 2016 durfde ik eindelijk toe te geven dat afdelingsleider in het onderwijs zijn, niet de voldoening gaf die ik ten diepste wilde. Als afdelingsleider kon ik collega's en het team lang begeleiden, maar uiteindelijk was ik niet de coach en moest ik er ook altijd nog wat van vínden! Daar is vervolgens het besluit gevallen dat ik met al mijn ervaring uit het onderwijs en bedrijfsleven en met mijn opleidingen en (levens-)ervaringen, mijn verantwoordelijkheid moest gaan nemen voor mijn eigen toekomst: persoonlijke begeleiding van mensen die nieuwsgierig zijn naar zichzelf en hun eigen kracht willen leren kennen.

Mijn leiderschapsdeskundigheid in combinatie met mijn kennis van het HBM inzetten om teams en organisaties ECHT in hun kracht te zetten 

In oktober 2017 is vervolgens L'Estro armonico geboren: harmonieuze inspiratie. Wanneer je harmonie vindt in je eigen "zijn", kun je ook de inspiratie in jezelf vinden. Het teken in het logo staat voor Kracht. Zowel inspiratie als kracht, moed en liefde voor de mens en de wereld, zijn de energieën waar ik op drijf, dat wijst de ACT-meting terecht ook uit. Dat maakt mij tot de persoonlijk en teambegeleider die ik mijzelf altijd gewenst heb: eerlijk, integer, wijs, levenservaren, inspirerend, analyitisch en empathisch. Dat is wat ik voor mensen, teams en organisaties wil zijn.

Naar kracht vanuit ECHT leiderschap