.

Stilstaan om vooruit te gaan. Zeker nu.

Een artikel geschreven in pré-coronatijd, maar actueler dan ooit. Wat durf jij voor jezelf toe te geven als het gaat om steun zoeken in tijden dat het leven wel heel veel andere inspanning van je vraagt?

Het is allang geen nieuws meer dat twintigers en dertigers steeds vaker te maken krijgen met burn-out. Deze levensfasen worden niet voor niets tropenjaren genoemd. Daarom is het juist dán belangrijk om stil te staan bij de vraag wie je werkelijk bent, wat je echt wilt, en wat je moet veranderen om dat te bereiken. Want, weet coach, adviseur en trainer Esther Uitman-van der Leest van L’Estro armonico: in dit geval gaat het gezegde “Jong geleerd, is oud gedaan” zeker op. Zet NU in op verandering en je kunt een burn-out voorkomen.

“Het klinkt zo simpel: “ wil je anders, doe dan anders!”, vertelt Esther, “maar de praktijk blijkt weerbarstiger. Tijdens de kerstvakantie wist je het zeker: volgend jaar ga ik alles héél anders aanpakken! Om nog geen maand later de conclusie te moeten trekken dat alles bij het oude is gebleven. Je sleept jezelf opnieuw met het lood in de schoenen
naar je werk, je voelt je nog vermoeider dan voor de vakantie en de energiezuigers zijn terug van weggeweest... .”

Sta stil!
Esther: “Stilstaan is zo belangrijk. Niet alleen in je privéleven, maar ook in je werk. Stel, je bent ondernemer en je krijgt een prachtig aanbod. Durf jezelf dan af te vragen: als ik dit doe, is dat dan goed voor mij en voor mijn omgeving? Of praat ik mezelf aan dat ik deze kans wel moet grijpen, terwijl mijn gevoel iets heel anders zegt? We moeten al zoveel,
zeker tijdens de ‘tropenjaren’, privé maar ook op zakelijk gebied. Gun jezelf de tijd en de ruimte om stil te staan.”

Ruim op!
“Het veranderingsproces begint met opruimen en daar kan een professional je bij helpen”, legt Esther uit. “Opruimen is een eerste én noodzakelijke stap naar verandering. Je kunt niet veranderen uit chaos. Begin met ordenen. Plan elke dag een halfuur bureautijd en zorg ervoor dat die mailbox niet langer uitpuilt met onbeantwoorde mail. Heb je energieslurpers in je kennissenkring? Neem afscheid van hen en omring jezelf met positieve mensen. Wacht niet langer en vervang die ingesleten patronen door nieuwe. Lukt dat niet direct? Word dan niet boos op jezelf. Alleen al de vraag ‘wat wil ik?’ stellen, betekent dat je ruimte hebt gemaakt voor reflectie.

Stilstaan om vooruit te kunnen, dat is het pad naar blijvende verandering