.

Elke dag sta ik stil en ga ik vooruit

Om je eigen juiste weg vooruit te bepalen, moet je soms stilstaan. Dat klinkt als een paradox, maar hoe bepaal je – in de waan van de dag en de drukte van het bestaan - jouw richting? Sta even stil door verbinding te zoeken met je onbewuste zelf, op jouw manier.

Om je eigen juiste weg vooruit te bepalen, moet je soms stilstaan. Dat klinkt als een paradox, maar hoe bepaal je – in de waan van de dag en de drukte van het bestaan - jouw richting? Sta even stil door verbinding te zoeken met je onbewuste zelf, op jouw manier.

“Hoe doe jíj dat, stilstaan en je richting bepalen?”, is de vraag die mijn storytelling-trainer aan mij stelt. Ik heb haar net verteld wat mij ten diepste drijft, wat ik wil laten gebeuren bij anderen: “Ik vind het belangrijk dat ik vanuit verbinding mét de ander, die mens ook in verbinding met zich zelf kan brengen. Daar komt namelijk de kracht tot verandering vandaan. En dat vraagt om momenten van stilstand.”

Practice what you preach

Maar ja, vanuit de gedachte practice what you preach, hoe doe ík dat dan? Ik kijk Lindemarie Jongste, die op de bank in mijn werkkamer tegenover me zit, fronsend aan en ineens valt het binnen. Tot mijn verbazing hoor ik mezelf het verhaal vertellen over hoe het hier thuis gaat, aan het einde van de dag.

Ik ruim de dag op

“Als we allemaal gewerkt hebben, naar school zijn geweest, dingen hebben meegemaakt is het voor mij om een uur of 5 klaar. Ik ruim de dag op en ga naar de keuken, het centrum van mijn huis. Ik schenk een glaasje port in, ga in m’n lekkere stoeltje zitten, mijn geliefde is aan het koken, de jongste vliegt in en uit of komt erbij zitten en we praten over wat er die dag gebeurd is. Dan komt mijn hoofd tot rust van alle verhalen van die dag en sta ik weer open voor mijn thuis. Dat moment is van onvoorstelbare waarde voor mij!”

Dit is mijn  moment van stilstaan, realiseer ik me. Dan geef ik mezelf eigenlijk ook het antwoord op de onbewuste vraag: “Heb ik vandaag weer iets laten gebeuren? Heb ik verschil kunnen maken of verandering kunnen brengen?”

Heb ik vandaag weer iets laten gebeuren?

De juiste richting

Terwijl ik Lindemarie dit antwoord geef, voel ik me warm worden van binnen. Klaarblijkelijk dóe ik het dus al, stilstaan. Waar een ander gaat mediteren of zich terugtrekt uit het rumoer, zoek ik in die huiselijkheid een moment van stilstand om te onderzoeken of ik inderdaad gedaan heb wat mij gelukkig maakt: een ander kunnen laten groeien door de verbinding weer tot stand te brengen met wat hem/haar onbewust drijft en daar voeding aan geven.

Ik realiseer me dat er vrijwel geen dag voorbijgaat dat ik deze vraag niet positief kan beantwoorden. Dat dat maakt dat ik op mijn juiste koers zit.

LEF loont

Ontspannen achterover zittend in die lekkere stoel voel ik me gelukkig dat ik dat nu kan zeggen. Ik zit op de juiste koers en ik besef dat die momenten van stilstand noodzakelijk zijn.

Dat gevoel gun ik iedereen met wie ik mag werken. Daarom zei ik onmiddellijk “ja” tegen Patricia De Sain-Inneme toen zij mij vroeg of ik met haar aan de slag wilde om haar droom uit te laten komen; het opzetten en uitrollen van haar onderneming LEF trainingen. Ons eerste wapenfeit is de training ’Persoonlijk Leiderschap, De Kunst van Verbinden’. Een training voor (nu nog) specifiek vrouwen die in de achtbaan van het leven de verbinding met hun eigen kracht en kern kwijt zijn of die kwijt dreigen te raken.

Niet omdat de omgeving dat van je vraagt, maar omdat jij nu bewust je eigen koers kunt varen.

Haar en mijn expertise samen maken een prachtige en krachtige training mogelijk, waar je een moment van stilstand ervaart, zodat die verbinding met jezelf weer kan ontstaan. Daardoor kun je betere keuzes maken en ontdek je je eigen onbewuste waarden en kracht, die jou onbewust drijven en maken dat je doet wat je doet. Niet omdat de omgeving dat van je vraagt, maar omdat jij nu bewust je eigen koers kunt varen.

Gun jezelf dat moment van stilstand

Zelfs het schrijven en lezen van dit verhaal is zo’n moment van stilstand. Ik kan me voorstellen dat je, terwijl je dit leest, jezelf de vraag stelt: “Waar sta ik eigenlijk? Ben ik nog in verbinding met wie ik denk te zijn en wat ik vind dat ik te doen heb in dit leven?”

Voor mij is dat moment van stilstand dat ritueel aan het einde van de dag, onder andere. Soms moet ook ik daar een grotere stap voor zetten, bijvoorbeeld door dat moment bewust op te zoeken. Hoe zit dat voor jou?

Op vrijdag 22 maart kun je dat moment bewust opzoeken op de kennismakingsdag Persoonlijk Leiderschap voor Vrouwen, De Kunst van Verbinden. Die dag is een moment van stilstand waarin je de verbinding met jezelf kunt maken of herstellen. Waardoor je jouw richting ook weer helder voor ogen gaat zien.

Gun je jezelf dat moment? Geef je dan snel op via de website LEF trainingen, er zijn nog een paar plaatsen vrij. Kijk daar ook voor meer informatie over LEF en over de 4-daagse training die in mei start.

Wil je meer weten over mij? Ik zou graag kennis met je maken in een vrijblijvend gesprek.