.

Een foute keuze? Niks mis mee!

Vol goede moed begon je aan de studie. Je had er zin in, je zette je ervoor in, maar na een tijdje viel het allemaal uit elkaar. Het bleek toch niet zo leuk als je in eerste instantie dacht en je ziet bovendien geen toekomst voor jezelf in het het werk dat je ermee kunt gaan doen. Als je niet meer op je plek zit in je studie leidt dit tot een lastige situatie. Want hoe weet je dan wanneer een nieuwe keuze wel de juiste is?

Een goede keuze

Het is voor jongeren ontzettend lastig om een goede studiekeuze te maken. Je moet vroeg beginnen met oriënteren op je keuze en er hangt veel vanaf. Mensen zeggen vaak wel dat je ook na je studie nog alle kanten op kunt, maar een studie succesvol afronden wordt erg moeilijk wanneer je niet op je plek zit. Veel studenten die voortijdig met hun studie stoppen komen er gaandeweg achter dat de opleiding niet helemaal bij hen past. Misschien is de stof te abstract, of sluit het aan op banen waarin ze zichzelf niet zien werken. Ook kunnen ze een studie te moeilijk vinden, te makkelijk, of simpelweg niet leuk genoeg.

Een nieuwe weg?

Sommige mensen denken dat ze, om wél een juiste keuze te maken, hun hele leven moeten omgooien en dat ze met iets compleet anders moeten beginnen. Maar dat is vaak helemaal niet het geval. Je had immers wel logische redenen om deze keuze te maken en een oprechte wens om succesvol te zijn met de studie. Die redenen zijn vaak niet ongeldig geworden doordat je je studie heroverweegt. Neem bijvoorbeeld de keuze om voor ziekenhuisarts te studeren. Mogelijk heb je die keuze gemaakt omdat het ziekenhuis als werkomgeving je erg aanspreekt. Wanneer de opleiding je niet bevalt, betekent dit niet dat er geen andere manieren zijn om in het ziekenhuis te werken. Misschien kun je met een kleine wijziging van je koers, je richting, tóch aan die toekomst blijven werken. Om uit te vinden wat die aanpassing precies is, kun je om hulp vragen.

Samen aan de slag

Esther Uitman-van der Leest, eigenaar van L’Estro armonico, merkte toen ze in het onderwijs werkte dat jongeren vaak niet goed weten hoe ze hun toekomst voor zich moeten zien. Hierdoor ziet ze dat veel jongeren het lastig vinden om zo vroeg al een studie te kiezen die bij ze past. ‘Ik vraag jongeren vaak waar ze precies tegenaan lopen. Zo ontdekken we wat ze nodig hebben. Moeten ze meer informatie over zichzelf hebben, meer input waar hun talenten tot hun recht komen of in welke studie ze hiermee terecht kunnen? Samen gaan we samen aan de slag om deze informatie helder te krijgen.’

Wat bij je past

‘Om de persoonlijke drijfveren van een jongere te onderzoeken, zet ik de ACT®-jongerenmeting in. Deze meting geeft inzicht in de talenten en studievoorkeur van jongeren. Aan de resultaten kun je precies zien waar iemand helemaal tot zijn of haar recht zou komen. Soms zijn mensen wel eens zenuwachtig, ze zijn dan bang dat ze een volledig verkeerde keuze hebben gemaakt en hun leven volledig om moeten gooien. Dit is meestal helemaal niet aan de orde. Je kiest vaak iets wat (onbewust) al dichtbij jezelf ligt. Met kleine aanpassingen komen we vaak al heel ver. Als je op je plek zit, zul je merken dat je hier vanzelf meer energie van krijgt. Bovendien dobber je niet langer verdwaald rond op zee, je kunt recht koers zetten op je toekomst. Als dit je iets lijkt, of als je meer informatie wil, neem dan gerust contact met mij op. Dan zorgen we er samen voor dat je helemaal op je plek komt te zitten.’