.

Doorgaan na een burn-out: hoe pak je dat aan?

Veel mensen hebben te maken gehad met een burn-out of zitten er momenteel middenin. Na een periode van herstel lukt het de meeste mensen weer de oude te worden en het leven weer voorzichtig op te pakken. Dat hier veel tijd, energie en moeite voor nodig is, is wel bekend. Vaak is het lastig te bedenken hoe je weer plezier uit je werk kunt halen zonder opnieuw overspannen te raken. Wat past nu bij je en op welke manier kun jij het beste werken?

Volledig uitgeput

De burn-out sleept langzaam het plezier uit je leven weg. Al het werk en de bijbehorende verplichtingen begonnen langzaam hun tol te eisen. Je kreeg steeds meer het idee dat je geen grip meer had op wat je deed; je was prikkelbaar, emotioneel van top tot teen uitgeput. Je wist: zo kan dit niet langer meer. Toen de verplichtingen op het werk wegvielen, merkte je pas hoeveel het van je had gevraagd. Je kon niets anders doen dan alles uit handen laten vallen en jezelf erbij neerleggen. Rust, dat was hard nodig.

Weer aan de slag

Die rust kon alleen niet eeuwig duren. Op een gegeven moment moest je langzaam het werk weer opbouwen. De oude vermoeidheid speelt alweer op bij alleen al de gedachte om weer aan het werk te gaan. Je deed een poging, maar het duurde niet lang voor dezelfde gevoelens terugkwamen als eerder. Jij bent inmiddels veranderd en uitgerust, maar het werk is hetzelfde gebleven.

Wat bij je past

Het voorkomen dat de burn-out terugkeert, is minstens zo belangrijk als het genezen van een burn-out. Anders zit je voor je het weet weer in dezelfde situatie. Esther Uitman-van der Leest is de oprichter van L’Estro armonico. Hier coacht zij mensen naar een toekomst die bij ze past. ‘De hamvraag is: wat ga je anders doen? Als je werk te veel energie van je vraagt, zou het kunnen dat je niet op de goede plek zit. Want zonder het je op dat moment te realiseren, ben je in allerlei valkuilen gelopen. Zo kan het zijn dat je het onbewust eigenlijk belangrijk vindt om veel vrijheid te hebben, maar dat dit in je huidige baan niet mogelijk is. Het is dan zaak om te kijken in welke vorm dat wél kan.’

Op kracht inzetten

‘Werk hoort je energie te geven, voldoening en als het even kan, ook plezier. Wanneer dit niet zo is, ga je over je eigen grenzen heen. Als je niet op je plek zit, betekent dit niet dat je direct een enorme carrièreswitch hoeft te maken. Ik voer hiervoor vaak een ACT©-meting uit, een test die je laat zien wat jouw kwaliteiten zijn en onder welke condities jij het beste presteert. We gaan zo samen op zoek naar mogelijke oorzaken van de burn-out en hoe we kunnen voorkomen dat het opnieuw gebeurt, door je echt in je natuurlijke kracht te zetten.’

Bewust van jezelf

‘Er is een verandering in je denken nodig. Je kunt namelijk niet op de oude voet doorgaan, want dan val je ook zo terug in je oude problemen. Daar kan ik ook bij helpen. Ik maak hierbij gebruik van NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren), een aantal technieken om je bewust te maken van je onbewuste wensen en behoeftes. Als je je bewust wordt dat je iets mist in je werk, kun je stappen zetten om dit te bereiken, in je huidige baan of een andere. Een andere tip is om de signalen te ontdekken. ‘Als je dan een onrustig gevoel krijgt en je stemming minder positief wordt, is dat een signaal om te beseffen: tijd om weer een stap terug te nemen. Dan heb je door middel van coaching ontdekt wat jóuw manier isom die stap terug ook direct te gaan zetten.’ Geïnteresseerd in wat Esther voor je kan betekenen? Neem dan vrijblijvend contact op, dan kan ze je alles vertellen over haar methodes en hoe ze je kan helpen.