.

blog

’Hij zag zich na een saaie studie in een saaie baan werken’

Het kan gebeuren dat je een studie volgt zonder dat je hart er echt in zit. Je doet het omdat het moet – dat is het. Op die manier zul je alleen niet snel goede resultaten behalen. Bovendien ben je, als je immers afgestudeerd bent, gediplomeerd in een vakgebied waar je eigenlijk weinig energie van krijgt, laat staan van geniet. Hoe vind je dan een baan in dat gebied dat wél bij je past? Ronald (19), student Economie, liep er zelf ook tegenaan dat hij sterk begon te twijfelen of hij wel de goede studie had gekozen.

Wat als ik twijfel heb bij het thuiswerken?

 

Thuiswerken is heel anders dan werken op kantoor. Je bent ver van je collega's en je leidinggevende zit ook op afstand. Wanneer je toch moeite hebt met het thuiswerken en het waarmaken van alle verwachtingen die ook thuis op je schouders rusten, kan het goed zijn om contact met je leidinggevende te zoeken. Alleen hoe doe je dat? Esther Uitman-van der Leest, coach in ontwikkelings- en loopbaantrajecten en eigenaar van L'Estro armonico kan je helpen om manieren te vinden het contact te leggen en je draai te vinden in het thuiswerken.

Jongeren en stress: jong geleerd, oud gedaan

De statistieken liegen er niet om. Mensen vallen op steeds jongere leeftijd ten prooi aan een burn-out. Van scholieren tot afgestudeerden: jongeren ervaren meer druk dan ooit. Aan de ene kant is dit natuurlijk een betreurenswaardige ontwikkeling. Maar aan de andere kant geeft het misschien wel aanleiding om juist als jongere al vroeg kennis te maken met je valkuilen en het leren omgaan met wat jou stress geeft. Jong geleerd is immers oud gedaan. Esther Uitman-van der Leest van L'Estro armonico begeleidt jongeren hierbij.

Hoe maak je een carrièreswitch als je werk je alles is?

In Nederland koppelen we vaak een stukje van wie we zijn aan wat we doen, zeker als het op ons werk aankomt. Maar als je niet op je plek zit en je werk je meer energie kost dan dat het je geeft, maakt dit het moeilijk om van baan te wisselen. Zo blijf je tegen je grenzen aan lopen en kan een burn-out op de loer komen te liggen. Esther Uitman-van der Leest, van L'Estro armonico, vertelt dat het vaak niet nodig is om een grote carrièreswitch te maken. 'Het gaat om accenten, soms is een kleine aanpassing in je werk of een andere functie in dezelfde branche al genoeg om weer echt plezier in je werk te krijgen en je positieve energie te behouden.'

Hoe kom je op je plek terecht?

Wat als je voelt dat je op je werk niet op je plek zit, maar totaal niet weet waar deze wel zou kunnen zijn? Je staat voor een impasse: je kunt blijven in een situatie die je ongelukkig maakt of de gok wagen om ergens anders te beginnen – met het risico in een nog mindere situatie terecht te komen. Welke keuze maak je dan?

Pagina's